Prezident Ivan Gašparovič dnes navštívil starobylú Levoču

19.08.2005 Levoča

Levoča 19. augusta (TASR) - Do Levoče, kde vrcholí piaty ročník kultúrneho festivalu Dni Majstra Pavla, zavítal dnes prezident Slovenskej republiky Ivan Gašp...
Levoča 19. augusta (TASR) - Do Levoče, kde vrcholí piaty ročník kultúrneho festivalu Dni Majstra Pavla, zavítal dnes prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. \"Prísť do Levoče znamená dívať sa a počúvať. Počúvať o histórii a históriu aj vnímať. Je to jedno z najkrajších miest, ktoré Slovensko má a bohaté na históriu, \" uviedol pre TASR.

Na pôde renesačnej radnice prezident diskutoval s primátorom Levoče Miroslavom Čurillom aj o súčasnosti a perspektívach mesta. Dotkli sa riešenia problémov rómskeho obyvateľstva i vysokej nezamestnanosti, ktorú chce magistrát znížiť aspoň o deväť percent, okrem iného výstavbou priemyselného parku. \"V súčasnosti dosahuje miera nezamestnanosti 19 percent. Musíme to riešiť, ak chceme udržať v meste mladých ľudí, \" dodal primátor.
História by mala zaujímať každého občana. \"Som rád, ak môžem prezentovať aj v zahraničí, že Slovensko svoju históriu má, \" odpovedal prezident na otázku o vzťahu k dejinám. V Levoči, bohatej na históriu, potom diskutoval s občanmi a prezrel si Karpatský trh remesiel, na ktorom od štvrtku do soboty predstavuje svoje výrobky 60 remeselníkov zo Slovenska, Česka a Poľska. Zaujímal sa tiež o sprievodný kultúrny program s vystúpeniami domácich a zahraničných súborov a Medzinárodný plenér Majstra Pavla.
Inšpirovaní dielom stredovekého rezbára, ale aj architektúrou Levoče, stvárnili vlastné predstavy do dreva, kameňa i na papier tri desiatky umelcov zo Slovenska, Česka a Poľska. Plenér sa začal 11. augusta a vyvrcholí v sobotu 20. augusta.
Návštevu Levoči zavŕši prezident I. Gašparovič v podvečer, keď slávnostne prestrihne pásku na zrekonštruovanom severnom parku na Námestí Majstra Pavla.
 

Vyberte región

mark